Blog

Kézzel csomózott szőnyeg varázslatos világa- szőnyeg, shaggy szőnyeg

Szepszonyeg
Szepszonyeg
2020.02.19 19:43

Kézzel csomózott szőnyeg varázslatos világa

Egy különleges szép keleti szőnyeget ha meglátunk, szinte álomba ejt.

A színvilág és különlegesen egzotikus vonalvezetése biztos hogy hat ránk. Relytéjessé teszi a szőnyeget a titka ismeretlen díszítés,ezen elemek számunkra furcsa elrendezése, rikító - sötét színek és a titkába beszámít az ősi technika.

Megfigyelhetjük, hogy senki nem szeretné a keleti szőnyeg " fogalmát" összeboronálni más országok szőnyegeivel. Tulajdonképpen nem is lehet.A keleti népek kultúrájának egyik legjelentősebb hordozója a szőnyeg típus. A mi világunkban a szőnyeg egy fontos berendezési tárgy  amely padlóinkat díszíti.

Ezzel szemben a keleti világban a családok számára, a lakásokban egy elengedhetetlen és legfontosabb berendezési tárgy.

Miért? Kérdezzük?

Azért mert a keleti ember ezen alszik, eszik , iszik, visszavonul és imádkozik napjában ötször. A régi időkben a kézzel csomózott szőnyeg a hideg elleni védelmet is szolgálta és ezzel melegebbé, bársonyosabbá tette a lakóteret.

Amikor a keleti szőnyegekről beszélünk akkor a kézzel csomózott szőnyeg jut eszünkbe, amely kézi munka elsősorban, hagyományos szövőszéken. Ez korántsem teljesen van így nem egy sima közönséges szőttesről beszálünk. Speciális technikával létrehozott bolyhos felületű anyag , amely elfedi az alapszövetet.

Csomósorok jönnek létre, melyet több szövőszál rögzít. Minden egyes kis csomó végét levágják és így jön létre a párna. Ezek adják a szőnyeg bojhos felületét. Az alapanyag mindig ugyanaz. A gyapjú,gyapot és az értékesebb szőnyegek esetében a selyem.

Származási hely:

Napjainkban a kézzel csomózott szőnyeg otthona, Közép - Ázsia - Turkesztán. Nagy utat tett meg nyugat felé ez a sajátos szőnyeg amely klasszikus motívum világgal rendelkezik. Mír Royal, Ziegler, Mizapur, Samarkand, Löwen kollekciók!

Kiemelvén a Samarkand szőnyegeket! Ezek a szőnyegek bármelyik darabja feltűnik a nézelődő szempároknak. Különleges szőnyeg Új - Zélandi gyapjú és növényi eredetű festék anyagot használnak. Teával és fűszernövényekkel történő mosási eljárás utána egy antik hatást kölcsönözenk számunkra.

Löwen kollekció a történelemben is dokumentált feljegyzett kultúrális és értékeket teremtő darabok.

Maga a megvalósult antik varázslat - keleti szőnyeg...