Blog

Csodálatos Nepáli kézi csomózású szőnyeg -minőség és hosszú élettartam

Szepszonyeg
Szepszonyeg
2020.02.21 21:46

Csodálatos Nepáli kézi csomozású szőnyeg

A szőnyeg csomozást egyszű  szövőszéken végzik. Kimondottan természetes alapú anyagokkal dolgoznak. A szőnyeg festése úgy történik, hogy ezeket a természetes anyagokat kifőzik.

Néhány szó a szőnyeg történetéről, régmúlt-, és jelen időről:

Nepál egy nagyon - nagyon régi királyság, amely a Himalája déli részén fekszik. Területe: 47.000 km2, és nagyszámú lakossága meghaladja a 15 milliót.

Tibet fővárosa Lhasa, itt élt palotájában a Dalai Láma a vallási vezető, mindaddig amíg a Kínai inváziót követően át nem települtek híveivel együtt a környező városokba.

Tibet völgyeiben a lakosság eléggé szegény életmódban élt. Amikor pedig Nepálba átmenekültek, sokan átvitték a szőnyeg ősrégi csomózási kultúráját.

A Nepáli szőnyeg tehát nem más mint az ősrégi Tibeti szőnyeg.


Néhány szó Nepálról:

Nepál fővárosa Kathmandu. Nepálban ez az egy nagyváros létezik. Lakossága sem olyan számottevő, k. 250.000 ezer főre tehető. Két részre bontható Óvárosra és Újvárosra. Az Óváros az, amely megmaradt a régi önmaga.

Az Óváros nagyrészt a palotát övezi, és különleges atmoszféráját a padogáknak köszönheti. A turisták is kedvelik ezeket a részeket, különösen a majomtemplom érdekes az oda látogatók köreiben. Azért nevezik majomtemplomnak mert sok - sok majom lakja. A hinduk és buddhisták számára a majom szent állat is, és valószínűleg ezért.

Az Újváros nem igazán különleges, mert igen csúnya betonépületek kaptak itt helyet, és a sok bazár.

A Nepáli kézi csomózású szőnyeg elkészítése néhány szóban:

A szövőüzemben készül el a gyapjú. A gyapjúról fontos tudni, hogy minőségét a Himalaja magaslata adja. Minden kimondottan kézi munka, még a gyapjú feldolgozása is. Először is szöszt készítenek, majd ezt sodorják és a végén feltekerik. Tulajdonképpen ez adja a Tibeti szőnyeg természetességét.

Több szövőszéken dolgoznak egyszerre, és dolgozzák fel a gyapjút, természetes alapú színező anyagoknak, festésével és kifőzésével. A szálak szabadon száradnak kinn a levegőn természetes közegben, ezt követően kerül a gyapjú  a raktárakba úgy, hogy felgombolyítják.

Ezek után elkezdődik a csomózási technika, és különböző mintákat szőnek a szőnyegbe, amelyek elsősorban vallási motívumok. Különböző neveik vannak, melyek minőségi osztályozásukat is képviselik egyben. Pl.: Palma, Padma, Patama, Laira Extra és még sorolhatnám.

Amikor összeszövik a szálakat, fel is vágják őket, és ezután fém pálcára csomózzák. A szélésebb pálcától függ az anyag felhasználása is. A végén ütik, és vágják a végzáró szálakat, és így lesz a szőnyeg bársonyos felületű. Majd  borzolják és nyírják a szőnyeget, amelyet dombor nyírásnak neveznek.

Végül a szőnyeg minőségi ellenőrzésére kerül sor. Ez azt jelenti, hohy elkerül egy speciális mosodába, ahol lúgos mosó folyadékba megfürdik. Ezután átpasszírozzák, öblítik és egy sajátos speciális szerrel kezelik a moly ellen.

Mindezek után szárítják, formázzák és nyújtják egy speciális raktárban. Sok apró kézi munkafolyamat előzi meg mielőtt címkéznék és csomagolnák a Tibeti szőnyeget.

Ezek a klasszikus, gyönyörű szőnyegek kerülnek otthonainkba és egy igazi eleganciát tükröznek vissza!